Om oss


Varför startades Täby Re:Innovation & Butik Re:Unik?

Vi vet att många faktiskt inte kan eller får komma in på arbetsmarknaden. Orsakerna kan vara många – psykisk ohälsa, missbruk, funktionsvariationer eller etnicitet för att nämna några saker som skapar ett utanförskap i vårt samhälle.

Vårt arbetsliv är uppbyggt på normen att du ska vara som alla andra för att passa in. Du får inte ha ett tomrum i din CV, alla rader måste vara fylld med jobb och utbildning. Du ska vara högpresterande, positiv, driven, självgående, stresstålig och målmedveten. Vi vet många som aldrig fått möjligheten att se sig själv utifrån positiva ordalag när det kommer till ett jobb. Dem vill jobba men ser inte sina styrkor och sin kunskap som värdefulla för dem inte är ”som den stora massan”.

Ett flertal människor är antingen helt utanför arbetsmarknaden för att dem inte kan jobba mer än några timmar/vecka pga. av sjukdom eller som går från jobb till jobb för att dom inte kan hantera en ”normal” arbetsplats. Dessa människor är briljanta men misslyckas gång på gång eftersom arbetslivet inte är flexibelt och ser till individen

Det är ett stort samhällsproblem som vi måste försöka lösa. Ska vi skapa vinst för företag och vinst för människors hälsa måste vi se allt ur ett större perspektiv. Vi behöver ett mångfaldssamhälle där vi alla får vara unika individer. Varför skapas inte fler arbetsplatser efter behov och kunskap istället för efter normen i vårt samhälle?

Sagt och gjort! Vi startade Täby Re:Innovation och butik Re:Unik, ett ASF (arbetsintegrerande socialt företag) för människor som idag står utanför arbetsmarknaden där vi fokuserar på deras möjligheter, styrkor och kapacitet.

Hos oss kan man se vilken typ av arbete som man passar för och/eller orkar. Vi har samarbete med Arbetsförmedlingen och har även haft det med MIA och MIA Vidare projekten. Här har vi möjligheter att erbjuda Snickeriverkstad, Måleri, Butik, Syateljé och Lager. Vi har möjlighet att testa arbetskapacitet och de som är här kan se om dem kan överväga andra arbetsuppgifter. Vi har återbruk i fokus. Samtidigt som vi minskar konsumtionstakten försöker vi bidra till att lösa problemet med att så många fastnar i arbetslöshet.