Publicerad den Lämna en kommentar

Upcycling – använd gamla saker på nya sätt

Bild av: JulieN2212

Upcycling är ett begrepp som ställer vårt tänkande på prov och får oss att skapa istället för att bara konsumera. Det är ett begrepp som är på frammarsch. Jag tänker till exempel på Retuna som är en hel galleria som fokuserar kring återbruk och design. Du har också bloggar som där du kan finna mängder av idéer om hur du kan skapa nya saker genom att använda gammalt.

Ikea hack har ju funnits länge där man tar och förändrar möbler från ikea så att de passar just dina behov bättre. Det är litet begränsat eftersom det cirkulerar kring saker man kan köpa på ikea. Det finns inget som begränsar tankar och idéer. Det är också bättre att fokusera på redan konstruerade saker än att köpa nya från ikea. Det är klart har du en Ikea produkt som du ändrar är det ju bra.

Även formgivare , designers och företag har sett fördelarna med den här livsstilen. Det finns t o m digitala tidskrifter om upcycling. Du har säkert egna tankar och idéer om hur du kan använda saker som du tänkte slänga bort. Ta tid för att skapa istället för att åka till tippen.

Publicerad den Lämna en kommentar

Studenter kan få ut mer av Second hand

Studenter med ringa inkomst bör vara en bra kundgrupp av second hand. De har en redan ansträngd ekonomi och ofta har de kunskap om miljö och hur vi kan minimera konsumtion. De är en kundgrupp som ofta glöms bort men som är en perfekt start till återbruk.

Saker som enkelt kan säljas till exempel små billiga möbler, bestick, små enkla kokkärl, billiga glas, kokkärl, stekpannor. Enkla basartiklar som hör kök och vardagsrum till. Här bör man tänka att deras ekonomi och deras behov går hand i hand. De kommer inte att köpa dyra varor. De kanske bara är i Sverige under deras studieperiod. Så det de köper ska vara där under en kort period av deras liv.

Här skulle man kunna tänka sig ett samarbete med studentkårerna på respektive lärosäten.

Publicerad den Lämna en kommentar

Rostigt är shabby chic

Det har länge varit shabby chic att ha rostiga detaljer i din trädgård. Det kan vara en gammal vattenkanna som du bygger om till en fontän eller en rostig kratta som du kan hänga saker på. Här handlar det litet om hur din fantasi använder det material av rostiga saker du har ha tillgå.

Jag hittade en rostig brevlåda när jag var ute och tog en promenad. Jag är litet osäker på vad jag ska använda den till. Har du några idéer om hur man skull kunna göra den en del av sin trädgård? Kanske en förvaring till sekatör, spade mm ?

Det är fantastiskt att du kan sluta att konsumera sak och använda saker som du finner i naturen till din trädgård. Odla din fantasi att använda det du har kring dig och sluta gå i affärer det tar både tid och du ödslar med din tid att söka något som inte gör dig lycklig.

Publicerad den Lämna en kommentar

Tänk över ditt sätt att vara

Vi är numer automatiserade konsumtions apparater och har slutat vara tänkande människor. Krisen nu visar sig när vår konsumtionstakt går ner till det minimala. Vi är beroende av vårt konsumerande eller är vi?

Vårt fokus kring nya prylar måste snarare fokuseras kring det vi redan äger och hur vi använder dem. Vi måste börja vårda vår egendom och laga den när den går sönder. Om vi har tröttnat på den så kanske vi kan använda den till något helt annat.

Vi måste sluta upp med att ständigt låta saker gå snabbt från köphyllan till soptippen. Istället låta saker faktisk bli använda och återanvända. Vi kan byta varor med varandra eller köpa de av varandra istället för att helt korkat gå från en sak till en ny.

Du kommer att öka hållbarheten i flera led. Du ser till att inte ledas av andra utan blir någon med egna val och kreativt sinne. Du kommer märka att du utvecklas av att vara mer konstruktiv i ditt sätt att tänka.

Publicerad den Lämna en kommentar

Om du vill tipsa på din blogg om Re:innovation

Du kan enkelt klistra in koden i din blogg på lämpligt ställe.

<a href="http://reinnovation.se/"> <img decoding="async" width="250" src="http://media.reinnovation.se/2020/02/re-1-e1581937945761.png" /></a> <br/><br/>

Kopiera koden och klistra in den där du tror att den passar bra. Tänk på att vi inte har några fraktmöjligheter men kan vara en bra källa till inspiration. Helst om du kommer och hälsar på oss på Täby Galopp. Byggnaden är en bit historia som håller på att försvinna.

Publicerad den Lämna en kommentar

Gör nya saker genom att använda gamla

Genom att använda gamla saker kan jag med min fantasi skapa nya. Du måste tänka nytt och inte vara fast i statiska fotspår. Oftast när jag tänker nytt har jag antingen ett nytt föremål jag vill skapa eller att jag har ett gammalt som jag utgår ifrån. Du kanske också har ett nytt föremål som ska fylla en funktion. Då har du en ram som gör att du kan tänka vad du behöver för att kunna skapa det föremålet.

Här har jag t. ex utgått från både en funktion och ett gammalt föremål. Nu är det upp till dig att gissa vilken funktion som jag funderade över. Jag utgår från en gammal skärbräda som ändå skulle till tippen. Du kanske också har egna idéer hur du har använt gamla saker till något nytt. Skriv gärna om de i kommentarerna.

Publicerad den Lämna en kommentar

Vad är skillnaden mellan återanvändning och återvinning?

Återvinning innebär att göra en artikel om till råmaterial som kan användas igen, vanligtvis för en helt ny produkt. Detta är ett energikrävande förfarande.

Återanvändning eller återbruk avser att använda ett objekt som det är utan behandling. Detta minskar föroreningar och avfall, vilket gör det till en mer hållbar utveckling.

Exempel på återvunna föremål inkluderar glasfiber tillverkade av glasflaskor och isoleringsmaterial tillverkade av tidnings- eller plastflaskor. Återanvända föremål inkluderar allt som köpts begagnat, ofta möbler och kläder. Det vi gör här på Re:Unik är återbruk och remake. Återvinning kan fortfarande producera avfall och föroreningar

Återvinning minskar avfallshantering genom att omvandla användbara material som plast, glas och papper till nya produkter.

Även om återvinning har varit en grund för ett hållbart liv i årtionden, har det vissa nackdelar. En stor mängd energi behövs för att transportera, bearbeta och återmontera återvinningsbara material. Och i vissa fall, särskilt med mobiltelefoner och andra elektroniska enheter, kan det vara svårt.

Varje objekt i gott skick kan återanvändas. Du minskar efterfrågan och konsumtionstakten. Du minskar också den energi som annars skulle krävas för att tillverka den vara du annars skulle ha köpt.

Återanvändningsprocessen handlar inte om att återanvända materialen ett objekt är gjord av, utan att återanvända själva objektet. Detta inkluderar att köpa och sälja begagnade varor och reparera artiklar snarare än att kasta dem. Det finns också många online-plattformar som kan hjälpa detta genom att låta användare låna, hyra eller sälja oönskade objekt som fortfarande är i gott skick.

Återanvändning är bättre än återvinning eftersom det sparar energin som följer med att behöva demontera och återtillverka produkter. Det minskar också avfall och föroreningar avsevärt eftersom det minskar behovet av råvaror, vilket sparar både skogar och vattenförsörjning.

Det bästa sättet att göra detta är att göra medvetna, välgrundade val om vad vi konsumerar och lägga tonvikt på social och mental välfärd framför materiell rikedom.

Vi kan alla spela en roll i att minska ohållbar konsumtion. Du kan få idéer och tankar genom att besöka oss på Re:unik eller läsa vår blogg där vi återkommande kommer att skriva om olika sätt att återbruka gamla produkter för att skapa nya. Välkommen.

Publicerad den Lämna en kommentar

Mohsen jobbar på en trä/metall version av vår logga

Vi har fått nya medarbetare på vår arbetsplats. En del är duktiga på detaljer och har otroligt tålamod. Jag har sett hur Mohsen i flera dagar arbetat med att såga ut detaljerna till en trämodell av en dinosaurie med en figursåg. Hans tålamod och sinne för detaljer är helt otroligt. Han är en väldigt duktig hantverkare.

Nu arbetar han med att översätta vår logotyp till en metallinsättning i trä. Det ska bli väldigt spännande att se det färdiga resultatet. Här arbetar vi med många olika tekniker och att blanda teknikerna. Fantasin är det som sätter begränsningen. Vi tittar också på medarbetarnas speciella färdighet och deras erfarenheter. Många testar också på nya saker och breddar sitt tänkande för att få nya kunskaper och specialiteter.