Publicerad den Lämna en kommentar

Vad är skillnaden mellan återanvändning och återvinning?

Återvinning innebär att göra en artikel om till råmaterial som kan användas igen, vanligtvis för en helt ny produkt. Detta är ett energikrävande förfarande.

Återanvändning eller återbruk avser att använda ett objekt som det är utan behandling. Detta minskar föroreningar och avfall, vilket gör det till en mer hållbar utveckling.

Exempel på återvunna föremål inkluderar glasfiber tillverkade av glasflaskor och isoleringsmaterial tillverkade av tidnings- eller plastflaskor. Återanvända föremål inkluderar allt som köpts begagnat, ofta möbler och kläder. Det vi gör här på Re:Unik är återbruk och remake. Återvinning kan fortfarande producera avfall och föroreningar

Återvinning minskar avfallshantering genom att omvandla användbara material som plast, glas och papper till nya produkter.

Även om återvinning har varit en grund för ett hållbart liv i årtionden, har det vissa nackdelar. En stor mängd energi behövs för att transportera, bearbeta och återmontera återvinningsbara material. Och i vissa fall, särskilt med mobiltelefoner och andra elektroniska enheter, kan det vara svårt.

Varje objekt i gott skick kan återanvändas. Du minskar efterfrågan och konsumtionstakten. Du minskar också den energi som annars skulle krävas för att tillverka den vara du annars skulle ha köpt.

Återanvändningsprocessen handlar inte om att återanvända materialen ett objekt är gjord av, utan att återanvända själva objektet. Detta inkluderar att köpa och sälja begagnade varor och reparera artiklar snarare än att kasta dem. Det finns också många online-plattformar som kan hjälpa detta genom att låta användare låna, hyra eller sälja oönskade objekt som fortfarande är i gott skick.

Återanvändning är bättre än återvinning eftersom det sparar energin som följer med att behöva demontera och återtillverka produkter. Det minskar också avfall och föroreningar avsevärt eftersom det minskar behovet av råvaror, vilket sparar både skogar och vattenförsörjning.

Det bästa sättet att göra detta är att göra medvetna, välgrundade val om vad vi konsumerar och lägga tonvikt på social och mental välfärd framför materiell rikedom.

Vi kan alla spela en roll i att minska ohållbar konsumtion. Du kan få idéer och tankar genom att besöka oss på Re:unik eller läsa vår blogg där vi återkommande kommer att skriva om olika sätt att återbruka gamla produkter för att skapa nya. Välkommen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *